Blockchain-technologie is in staat om het huidige betalingsstelsel daadwerkelijk te veranderen. Tot op heden was het ondenkbaar om volledig anoniem, direct, buiten grote instanties als banken en creditcardmaatschappijen om, (internationale) transacties te doen. Er bestaan geen instap- of abonnementskosten en is vrij voor iedereen te gebruiken met een computer en werkend internet. Het belangrijkste voordeel is de veiligheid door de werking van de blockchain zelf.

Ook is er met blockchain een onontgonnen gebied ontstaan voor ontwikkelaars om nieuwe toepassingen te ontwikkelen op basis van de techniek. Voorbeelden hiervan zijn Decentralized Apps (Daps) en smart contracts. Een Dapp is een nieuw type software programma, oftewel app, welke ontworpen is om te functioneren op het internet zonder dat er een centrale entiteit deze controleert. Smart contracts zijn computerprotocollen die online contracten faciliteren, verifiëren en waar ingesteld volgens van te voren bepaalde voorwaarden geautomatiseerd worden. Kortgezegd zijn dit autonome zelf-uitvoerende contractuele bepalingen. Deze voorbeelden zijn slechts een kleine greep uit de ongekende mogelijkheden van Blockchain-technologie.

Een klein maar groeiend deel van de (web)winkels zijn begonnen met het accepteren van bitcoins als betaalmiddel. Het bekendste Nederlandse voorbeeld is Thuisbezorgd.nl. Ook andere bekende websites, zoals de blogdienst WordPress en de Amerikaanse datingsite okCupid, doen mee. De komende maanden en misschien jaren moet blijken wat de verdere ontwikkelingen zijn van Bitcoin als betaalmiddel.