Bitcoin is de eerste decentrale digitale munteenheid, wat betekent dat er geen autoriteit, centrale bank, overheid of tussenpersoon het systeem kan controleren. De techniek van Bitcoin werkt volgens Peer-to-Peer (P2P) regels. Mensen die met Bitcoin software het Bitcoin-netwerk gebruiken, kunnen door P2P rechtstreeks met elkaar communiceren. Een centrale computer (van een autoriteit) die alle transacties goedkeurt is hierdoor overbodig geworden. Doordat er geen centrale computer bestaat waar alle gebruikers afhankelijk van zijn, maar er duizenden kopies zijn met alle data, is er niet één zwakke plek in het netwerk aan te wijzen. Zie ook blockchain voor meer informatie over de achterliggende techniek.

Bitcoin is in principe immuun voor inflatie, omdat de hoeveelheid digitale munten aan een maximum van 21 miljoen is gebonden. Bitcoins worden door middel van een computerprogramma volgens een vast tempo gegenereerd op willekeurige computers die zijn aangesloten op het bitcoinnetwerk, totdat in het jaar 2140 het maximum van 21 miljoen is bereikt. Er is geen centrale instantie die kan besluiten bitcoins bij te drukken. Schaarste zit dus ingebakken in het systeem.

Bitcoin wordt getypeerd als een ‘cryptocurrency’. Cryptogeld is gebaseerd op cryptografie (versleutelingssystemen) en gaat gepaard met een ‘proof of work’-schema. Simpel gesteld is Bitcoin digitaal geld en kan je hiermee omgaan net zoals je dat met regulier geld zou doen. Hiermee geldt het als een alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten. Je kan er goederen of diensten mee kopen, ermee speculeren of omruilen voor andere (digitale) valuta’s. Daarbij zijn er meerdere grote voordelen van Bitcoin t.o.v. ons huidige betaalsysteem.

  • Zo ben je onafhankelijk van overheden en centrale banken.
  • Worden transacties vrijwel direct verwerkt en uitgevoerd.
  • Zijn er nagenoeg geen transactiekosten, zelfs niet naar het buitenland.
  • Ook bestaat de mogelijkheid om geheel anoniem van het ene adres naar het andere adres over te schrijven.

Er bestaan dus voldoende redenen om gebruik te maken van Bitcoin!