Van cryptomunten zoals Bitcoin wordt vaak gedacht dat de eigenaar nooit te achterhalen is. Niets in minder waar. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Bitcoin niet anoniem. De gegevens worden wel geanonimiseerd opgeslagen (ze kunnen de Bitcoin niet tot een persoon herleiden) maar wel tot een stuk software en die kunnen ze wel weer tot een persoon herleiden. Of je moet wat maatregelen nemen zoals een VPN gebruiken, Bitcoin washers , alles via online beurzen doen of werken met verschillende wallets om te voorkomen dat anderen jouw transacties kunnen achterhalen. Er zijn echter cryptomunten die speciaal ontwikkeld zijn om echt anoniem betalingen te doen. Hieronder staan de meest populaire opgesomd met daarbij een link naar het betereffende artikel met meer informatie op onze site.

Monero
Een van de grotere pirvacy coins. De transacties met deze software zijn altijd anoniem zonder dat je extra handelingen hoeft uit te voeren.

ZCash
Anonieme coin waarbij de gebruiker ervoor kan kiezen of de informatie van zender en ontvanger extra versleuteld moet worden. Zcash is een centraal gestuurde coin waarbij de ontwikkelaars erg veel macht hebben. Zij zouden kunnen overwegen om met centrale overheden te gaan werken.

Dash
Dash (afkorting van Digital Cash) is een cryptomunt die voormalig bekend stond als Darkcoin of XCoin. De gebruiker moet bij deze coin wel zelf eerst de functie aanzetten voor geheel anonieme transacties. Ook is er een gereguleerd ‘anti money laundring’ programma opgezet om illegale transacties juist op te kunnen sporen.